Azoren

Deze eilandengroep van vulkanische oorsprong, ligt midden in de Atlantische oceaan. Negen bewoonde eilanden, om praktische reden, in drie groepen verdeeld. De Oostgroep, met het grootste en bekendste eiland São Miguel en het eiland Sante Maria. Dan de Middengroep: Faial, Pico, São Jorge, Terceira en Granciosa. En tenslotte de Westgroep met de eilanden Flores en Corvo. De Azoren maken deel uit van Portugal en liggen ruim 1.500 km westelijk van Lissabon.

Je kunt meer te weten komen over de eilanden Faial en Pico door op de links te klikken. Daar treft u foto's en enkele wandelingen aan. Wandelingen op alle eilanden van de Azoren vindt u hier!

Een mooi beeld van de Azoren krijg je wanneer je de reportage "Azoren - Das Hoch im Atlantik", uitgezonden door de NDR, bekijkt. Ook "Azoren - Oasen im Atlantik", een documentaire van SWF geeft een interessante inkijk. De meest recente reportage was te zien bij de WDR: "Die Azoren – Naturerlebnis im Atlantik". Of zou je wel eens willen knuffelen met de haaien? Kijk dan snel naar deze uitzending op NDR: "Hautnah bei den Haien der Azoren" van Waterwoman.

Azoren, Azores, Acores, Açores, distances, distance, table

De Atlantische oceaan rond de Azoren archipel is ideaal voor walvissen, de grote diepe tot dicht bij de kust en een haast onuitputtelijke voorraad plankton en krill; een voedselrijke omgeving. Waar de bewoners in het verleden de kost verdienden met de walvisvaart (en het doden van deze zoogdieren) is tegenwoordig het spotten van walvissen niet meer weg te denken als belangrijke bron van inkomsten. Het eco-toerisme is een van de redenen om de Azoren te bezoeken.

Van april tot oktober kunt u terecht. Niet de aanwezigheid van de walvissen, die zijn er altijd wel, maar het wel het weer is bepalend of er wordt uitgevaren. Hoewel eventuele buien er meestal snel overtrekken, is het geen overbodige luxe om lichte regenkleding mee te nemen. Het weer op São Miguel, het grootste en best ontsloten eiland van de Azoren, kunt u hier volgen. De weersverwachting voor de andere eilanden ziet u op de desbetreffende pagina's. Tenslotte. Niet alle walvissoorten zijn er "resident", vaste bewoners van de archipel. Bepaalde soorten walvissen zwemmen zeer grote afstanden om te foerageren, te paren en hun jongen te zogen. Wilt u uw kans verhogen om een bepaalde soort aan te treffen, dan is het goed om u vooraf te verdiepen in de meest kansrijke periode.

José Henrique Azevedo (eigenaar Peter Café Sport in Horta-Faial) - "Diary of Travel"

Ze wonen op negen prachtige eilanden in het midden van de Atlantische Oceaan. 
Ze beweren het centrum van de wereld te zijn, de laatste toppen van Atlantis - The Lost Continent, het land van Neptunus. 
Ze spreken anders. 
Ze koken hun voedsel in gaten in de grond, met de hitte van de vulkanen. 
Ze houden wedstrijden met stieren en verliezen bijna altijd. 
Zwemmen met dolfijnen. 
Ze duiken met walvissen waarop ze in kleine boten jagen, om vervolgens hun tanden op te meten. 
Al 500 jaar verzetten ze zich tegen aardbevingen, stormen met windsnelheden van 250 km per uur, golven van de zee tot wel 20 meter hoog. 
Ze vissen op de grootste vissoorten ter wereld - zwaardvissen en tonijnen.
Ze omheinen hun perceel met bloemen, voornamelijk hortensia's. 
Ze verheerlijken hun koeien en noemen ze elk bij hun eigen naam. 
Ze eten gekruid, met specerijen uit Indië, Afrika en Amerika. 
Ze vereren de "Heilige Geest" waarvan ze claimen dat het hun "Heer" is. 
Ze gebruiken een vogel - de havik - als hun symbool maar worden Azoreanen genoemd. 
Het zijn vreemde en vriendelijke dwazen.

Voor uw reis naar de Azoren kunt u natuurlijk vertrouwen op het reisbureau van uw voorkeur. Mocht u de regie in eigen hand willen nemen dan start u waarschijnlijk met een zoektocht naar een geschikt hotel of appartement. Klikt u op deze link dan ziet u een suggestie voor uw verblijf op een van de negen Azoren-eilanden.

Reizen van en naar de Azoren kan met diverse luchtvaartmaatschappijen en touroperators. Vanuit Frankfurt en vanuit Lissabon zijn er vluchten die uitgevoerd worden door SATA Azores Airlines, de luchtvaartmaatschappij die thuis is op de Azoren.

Tussen de eilanden kunt u kiezen voor SATA of met de boot, uitgevoerd door Atlântico Line. Voordelige tarieven voor 65+.

 

Onze reis was in juni 2019.