Kompassen

De Zwitserse fabricant Recta maakt al sinds 1914 uitstekende kompassen. Door hun hoge kwaliteit worden ze onder andere door de legers van Zwitserland, Oostenrijk en Canada gebruikt. Het schuifsysteem maakt de DP-modellen plaatsbesparend en robuust, de vitale onderdelen zijn prima beschermd wanneer het kompas niet wordt gebruikt. Wij zijn overtuigd van de degelijke kwaliteit.

Onderstaand treft u de producten aan die Icarus Solutions, over het algemeen, uit voorraad kan leveren. Andere types kunnen wij u snel bezorgen. Na dit overzicht ziet u de belangrijkste punten waar u op kunt letten wanneer u een kompas gaat kopen. Verder zullen de meest voorkomende begrippen uitgelegd worden in een korte kompascursus.

Product
(klik op foto)
Beschrijving Adviesprijs
DP6

Met declinatiecorrectie en hellinghoekmeter. Gewicht 55 gram.
€57,95
DP10

Met declinatiecorrectie, hellinghoekmeter en een optisch prisma. Gewicht 57 gram.
€119,95
DP-etui

Zwart lederen etui met riemlus speciaal voor de DP-modellen.
€19,95
DS 40

Basismodel uit de serie spiegelplaatkompassen. Met lichtgevende roos. Met schalen 1:10.000 en 1:15.000. Afmeting: 57 x 55 x 17 cm. Gewicht 44 gram.
€29,95
DS 50

Groot model spiegelplaatkompas met een declinatiecorrectie en een hellinghoekmeter. Duurzaam door de kunststof bovenklep. Diverse schalen: 1:25.000, 1:50.000 (voor) en 1:10.000 , 1:15.000 (zijkant). Met ingebouwde hellinghoekmeter. Ingebouwd vergrootglas met diameter van 15 mm. Omrekentabel van graden naar hellinghoek. Afmeting: 65 x 101 x 18 mm. Gewicht 70 gram.
€47,95
DT-420

Model uit de serie plaatkompassen. Door de transparantie makkelijk met kaarten te gebruiken. Met draagkoord en snap lock. Vaste declinatie schaal. Schaalaanduiding 1:10,000, 1:15,000, 1:25,000 en 1:50,000. Ingebouwd vergrootglas met diameter van 30 mm. Met lichtgevende merktekens, oplichtende naald, markeringsgaten, anti-slip voetjes (voorkomt ook beschadiging van het kompas). Afmeting 61 x 121 mm, Gewicht 46 gram.
€29,95
  Curvimeter Recta

Afstanden meten op een papieren stafkaart of landkaart.
Nostalgie nu het nog kan.
€16,95

RECTA heeft wereldfaam verworven met haar ontwerpen en innovaties. Dit bedrijf is gevestigd in de Jura, in het hart van de regio van de Zwitserse Microtechniek. RECTA heeft altijd precisietechniek en innovatie gecombineerd. Dat begon in 1897 bij het vervaardigen van mechanische horloges. In 1915 presenteerde RECTA haar eerste kompas. Toen uiteraard nog ingebouwd in een horlogekast. Al snel maakte RECTA alleen nog maar kompassen. Daarbij werd goed gelet op de toepassing in de praktijk. Het unieke match-box ontwerp met neerwaarts klappende spiegel is daarvan het resultaat (DP-serie). Het overwinnen van de 'verstoringen' in het natuurlijke magneetveld van de aarde vormde een uitdaging op zich. De ervaring met microtechniek kwam goed van pas. Zoals bij de recente ontwikkeling van het uiterst precieze RECTA Turbo-20 naaldsysteem. Dit is een spectaculaire innovatie van de kompasnaald.

Tegenwoordig worden de RECTA kompassen geproduceerd door Suunto Oy in Finland, een bekende fabrikant van degelijke outdoor-horloges.

RECTA: de voordelen op een rijtje

Alleen RECTA hanteert slechts twee inclinatiezones. Dat komt door de speciale gepatenteerde constructie van de naald. Bovendien kun je met een RECTA kompas, bestemd voor het Noordelijkhalfrond, probleemloos uit de voeten tot zelfs een groot deel van zone 4. Handig voor buitensporters die (in de toekomst?) hun grenzen letterlijk verleggen. Bijkomend voordeel voor RECTA is dat de productiekosten relatief laag kunnen blijven.
In 1995 veroorzaakte RECTA een revolutie in de kompaswereld. Het ingenieus (en simpele) Global-systeem laat de magneet en de naald -verticaal- onafhankelijk van elkaar bewegen. Daardoor kun je nu met één en hetzelfde kompas overal ter wereld feilloos je weg vinden. Zonder je ooit nog over zones te bekommeren.
De gepatenteerde DP-serie. Het originele 'Swiss Army Compass'. Werkt snel en nauwkeurig. Het enige kompas dat geen last heeft van spiegelbeeld, doordat de spiegel naar beneden klapt. Voorzien van een onbreekbare metalen spiegel.
Kortom: een aankoop voor het leven.

Het kiezen van een kompas

Er zijn zoveel verschillende soorten kompassen dat je niet zomaar willekeurig een kompas kunt pakken dat er wel leuk uitziet. Zeker voor momenten dat je een kompas echt nodig hebt voor navigatie omdat er nauwelijks andere middelen voor handen zijn, dan is het goed om een kompas te hebben dat ook daadwerkelijk aan je eisen voldoet. Het volgende lijstje geeft een goed overzicht van dingen die in het algemeen belangrijk zijn bij uw keuze van een kompas. Voor de verschillende gebruiksdoelgroepen kan het belang van een bepaald aspect natuurlijk anders liggen.

Nauwkeurigheid

Het kompas moet nauwkeurig. De naald moet snel stilhangen en de gradenring moet snel kunnen worden afgelezen.

Geen luchtbellen

De anti-statische vloeistof in het kompas dempt de beweging van de naald. Deze speciale vloeistof moet geschikt zijn voor een breed temperatuur- en/of drukbereik. Wanneer je behoorlijk stijgt lijkt het alsof er minder vloeistof in het kompashuis zit. Er kunnen daardoor "luchtbelletjes" ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door de lagere temperatuur (vloeistof 'krimpt') en het verschil in druk. Deze kleine vacuümbelletjes in de kompasdoos zijn een normaal verschijnsel op grote hoogte. Wanneer de omgevingsomstandigheden weer normaal zijn zal het evenwicht zicht herstellen een zullen de belletjes verdwijnen. Natuurlijk dient het kompas zo degelijk te zijn uitgevoerd dat het evenwicht zich weer herstelt.

Afleesbaarheid

Het kompas moet makkelijk zijn af te lezen (liefst ook 's nachts). Daartoe kun je kijken naar kompassen met fluoriserende naald en gradenring, deze nemen licht op bij licht of door er kort met een zaklantaarn op te schijnen en geven vervolgens licht in het duister.

Inclinatie

Verder geldt natuurlijk dat je niet voor elke verre reis een nieuw kompas aan wilt schaffen en dus zou het handig zijn als het apparaatje geschikt is voor meerdere werelddelen (inclinatie). Dit onderwerp wordt uitvoerig beschreven in de korte kompascursus te vinden op deze site.

Handzaamheid

Het kompas moet goed in de hand liggen en dus makkelijk te hanteren zijn.

Touwtje of etui

Het kompas moet makkelijk op te bergen zijn (in een heupzakje aan de riem of aan een touwtje om de nek). We adviseren om bij het kompas meteen een bijbehorend etui aan te schaffen.

Robuustheid

Het kompas moet tegen een stootje kunnen, juist omdat je het onder alle omstandigheden wilt kunnen gebruiken en het daarbij ook wel eens een vrije val van enkele meters kan maken.

Licht van gewicht

Het kompas moet licht van gewicht zijn zodat je het makkelijk kunt opbergen en er verder geen omkijken naar hebt.

Garantie

Op alle Recta kompassen krijgt u vijf jaar fabrieksgarantie.