Kunst- en vliegwerk

.

Op het vliegveld van Münster in Wallis, Zwitserland, staat een Boeing 76D Stearman gereed voor de start. Deze dubbeldekker met de registratie HB-RBG maakt deel uit van de collectie van Fliegermuseum Altenrhein. Van dit toestel uit 1933 werden er in totaal ruim 10.000 gebouwd. 

3 augustus 2007. Met veel kunst- en vliegwerk wordt de oude analoge antenne van de tv-toren in Roermond gedemonteerd en vervangen door een kortere nieuwe digitale antenne. Piloot Justin Mattia manoeuvreert zijn Super Puma met registratienummer HB-XVY behendig boven de antenne om die vervolgens naast de tv-toren af te zetten. Dit klusje voerde hij eerder uit in Goes en Markelo en vervolgens nog een keer bij de hoogste zendmast van Nederland in Lopik.

Keuzes maken; dat was op 30 juni 2017 even lastig. Voorafgaande aan de Open Dagen op de NATO-basis Geilenkirchen was de vrijdag ervoor, de aanvliegdag, een mooie gelegenheid voor vliegtuigspotters. Jammer dat er zo veel donkere wolken waren, de lichtomstandigheden waren niet optimaal voor gestoken scherpe foto. Met de lichtgevoeligheid op ISO 800, diafragma tussen 5.6 en 8 en een sluitertijd tussen 1/3000 en 1/4000 seconde blijkt de bewegingsonscherpte onder controle. Volgende keer ISO 400 of ISO 200 proberen...

In Lavaux, aan het Meer van Genève, worden de wijnranken op moeilijk bereikbare plaatsen gespoten door een helikopter. Met onvoorstelbare capriolen wordt snel gemanoeuvreerd tussen de woningen, viaducten en vele andere obstakels. Het resultaat: Sprankelende wijnen met klinkende namen. Zoals Epesses en Saint Saphorin.